14 juni 2007

IMPAC Dublin Literary Award til Per Petterson

Jeg leste i Aftenpostens nettutgave i dag at Per Petterson hadde fått en litteraturpris - igjen - for romanen "Ut og stjæle hester". I artikkelen sies det at prisen er på 100 000 Euro og at han konkurrerte med størrelser som Jonathan Safran Foer, Salman Rushdie og J.M. Coetzee. Fantastisk!!
"Ut og stjæle hester" er en lavmælt fortelling om forholdet mellom far og sønn. Det er en slags familiehistorie samtidig som den beskriver et Norge som for lengst er borte. Historien glir langsomt framover og hvert ord er viktig for å få med seg helheten. Det er ingen lang bok, men den er meget innholdsrik. Det er en sånn bok som du ønsker at aldri skal ta slutt. Det er en slags sorg når den ender. Du mister en god venn, på en måte.

Jeg har fulgt forfatterskapet til Petterson i en del år nå, og jeg synes han er en flott forteller. Han skriver gode noveller og romanene hans ligger ikke etter de heller. Et par av de mest kjente titlene er kanskje " Til Sibir" og "I kjølvannet", foruten "Ut og stjæle hester". Det er forholdet i familier, mellom voksne og barn Per Petterson skildrer på sin lavmælte, varme måte. Meget godt språk. Tydelige personer.

Gratulerer med prisen, Per Petterson!!

Ingen kommentarer: